maanantai 24. helmikuuta 2014

Villasukkia ja Raahen historiaa

Väsyneet matkalaiset vihdoinkin Suomessa.

Sunnuntain aikana ja vielä maanantain vastaisena yönä saapuivat kansainväliset vieraamme Raaheen. Viimeiset olivat valmiina majoittumaan kello 02:30, joten mahtoi heitä aamulla väsyttää.

Aamulla Sarin tehtävänä oli tavata vieraat hotellilla ja kävellä heidän kanssaan koulullemme. Sarin hoitaessa opastustehtävää, kävi koulussa kova tohina ja jännitystä oli ilmassa.

AAMUTERVEHDYS PORTAIKOSSA

Terävän aamuherätyksen takasi koulumme kuoro, joka kajautti portaikossa vieraille tervetulolaulun. Herkimmillä vieraista meinasi tirahtaa kyynel silmäkulmaan. Useamman kuin yhden vieraan suusta kuuluivat sanat: "They are so cute!" (=He ovat niin suloisia!) 

Kuorolaiset valmiina aloittamaan.

Sinikka ja Anne tekivät viime hetken säädöt
kuorolaisten kanssa. Valmiina ollaan!

Milloin ne tulevat...?


YHTEINEN WELCOME TO FINLAND -TILAISUUS

Olimme harjoitelleet koko koulun kanssa tervehtimään vieraitamme heidän äidinkielellään. Eri luokka-asteilla oli oma tehtävänsä vuorollaan sanoa vieraille "Hyvää huomenta!" Vieraat olivat erittäin otettuja kaikkein pienimpienkin lasten osallistumisesta projektiin. 
Tervetuliaislahjaksi vieraillemme annettiin villasukat. Tämä valtava korillinen sukkia oli saatu lahjoituksina koululaistemme perheistä. Näitä todella hienoja, aitoa suomalaista käsityöosaamista edustavia sukkia oli ilo jakaa - ja vieraidemme mielestä ilo saada!

KOULUN ARKI JATKUU... ja opettaja-vierailla on "aikuisten ohjelmaa" 

Päivi esitteleli vieraille Suomen koulujärjestelmää. Esitys kirvoitti erittäin hyviä kysymyksiä. Lähinnä siihen suuntaan, miten hyvin Suomessa asiat on esimerkiksi luokkakokojen ja rahoituksen suhteen. 

OTTEITA TAIDENÄYTTELYSTÄ

Lapset ovat työstäneet koko syksyn ja kevään ajan projektiin liittyen aiheutta "Meri". Töitä on tehty niin koulussa, kuin kuviskerhossakin. Näistä töistä on vierailuviikon ajaksi kerätty varsin edustava näyttely koululle.  Alla vain pieniä näytteitä lasten taideteoksista. VIERAILEVAT OPPILAAT ESITTELEVÄT OMAA KOTIMAATAAN 

Kuudesluokkalaiset kuuntelemassa esitystä Puolasta. 

Jokaisesta maasta olivat oppilaat valmistaneet esityksen, missä he kertoivat omasta kotimaastaan. Kuudesluokkalaiset saivat kuulla Puolasta. Lisäksi, eräänlaisena extrana, olivat oppilaat tehneet PP-esityksen merestä. Valitettavasti "äänentoisto" tietokoneessa petti, joten jouduimme tyytymään pelkkiin kuviin. Siihen  nähden, miten hienoja kuvat olivat, uskoisin koko esityksen olleen kokonaisuutena vähintäänkin upea. 
VIERAITTEMME ENSIMMÄIDEN SUOMALAINEN KOULUATERIA

Muualla maailmalla ei ilmaista kouluateriaa olekaan. Lapset tuovat kotoaan mukanaan eväät tai ostavat eväät koulun välipala-automaateista. Siten tällainen suomalainen "kunnon ruokailu" on jotain, mika on vieraillemme uutta. 

Kaikkea löytyy. Valerijaa kiinnosti kovasti, mitä pienet valkoiset tabletit olivat. Hän ei kuitenkaan rohkaistunut kokeilemaan fluoritablettejamme ;o) Ehkä joku toinen kerta?

Opettajien pieni kahvitauko. Hetken huokaisun jälkeen ohjelma jatkuu!

VIERAITA OPPITUNNILLA 

Normaali koulunkäynti jatkuu. Seuraavalla tunnilla meillä oli kuitenkin pientä extra-ohjelmaa siten, että luokissa oli vierailijoita. Vieraamme halusivat seurata ns. normaalia opetusta Suomen koulussa. Onhan siinä toki eroa mm. luokkakoon ja opetustapojen suhteen. Monet pienet asiat herättivät vieraissa ihmetystä ja ihastusta.


KIERTOAJELU RAAHESSA

Kaikki vieraat, muutama koulumme opettaja ja oppilas pääsivät nauttimaan kiertoajelusta Raahen alueella. Saimme hyvin monipuolisen ja hauskan esittelyn englanniksi. Kiitokset oppaalle!Kiertoajelu päättyi Raahen kirkkoon. Täällä saimme kuulla lyhyen esityksen kirkon historiasta. Lisäksi kuuntelimme urkumusiikkia ja oppilaat saivat itsekin kokeilla, millaisia ääniä urusta saakaan aikaiseksi. Englantilaisesta ryhmästä löytyi poika, jolla kuulosti olevan rytmi veressä ja otetta tähän soittimeen. Odotamme innolla jatkoa... 

Raahen kirkon historia tiiviissa paketissa. 

Vieraat ihastelivat Raahen kirkkoa. Ja onhan se kaunis, ei voi kieltää.

Kanttorin antama konsertt oli mannaa korville. 

Englantilainen poika rohkeni tulla kokeilemaan urkujen soittamista., 

Opettajia - kerrankin kuuntelemassa!

Pieni pettymys kirkkovierailussa oli se, että voimakkaan tuulen takia emme päässeet kiipeämään kirkontorniin. Näin ollen suunniteltu maisemien näkeminen jäi kokematta - puhumattakaan päivän liikunnallisesta osiosta. 

Huomenna on luvassa lounas tornitalossa, joten pääsemme ihailemaan Raahen maisemia joka tapauksessa. Toivomme huomiselle kirkasta ja selkeää päivää! 

JA VAIKKA LUNTA OLI VÄHÄN, 
SITÄ OLI RIITTÄVÄSTI KANSAINVÄLISEEN LUMISOTAAN! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti